Aktuální stav na Hranicku v rámci situace koronaviru - dopolední zpráva

Aktuální stav na Hranicku v rámci situace koronaviru - dopolední zpráva image not found

Na Hranicku je prozatím jeden prokázaný případ nákazy COVID-19, MHD se prozatím výrazně omezovat nebude, školky se pravděpodobně uzavřou, občané nechť s úředníky komunikují v maximální možné míře na dálku (telefon, e-mail), představitelé města s nemocnicí v Hranicích komunikují na denní bázi.

V Hranicích je prozatím potvrzen jeden případ nákazy nemoci koronaviru COVID-19. Tento člověk byl v úterý minulý týden pozitivně na nemoc testován. Vrátil se z Itálie, kde byl pracovně. V Olomouckém kraji je aktuálně pozitivně potvrzeno 32 případů a toto číslo je na žádost starosty města Hranice i průběžně a on-line aktualizováno bezpečnostní radě města Hranice.

„Bohužel kolik lidí je na Hranicku v povinné karanténě nevíme, jelikož nám tyto informace Krajská hygienická stanice neposkytla. S tímto stavem jsme vyjádřili nesouhlas a vyjádříme jej opět, protože byla nařízena kontrola těchto osob a my musíme ochránit obyvatele našeho města.“ sdělil iHranicím.cz starosta města, Jiří Kudláček.

Město Hranice koordinuje na denní bázi svou činnost s vedením nemocnice Hranice a urguje nezbytné osoby a orgány na všech úrovních, aby na Hranice nezapomínali. Nemocnice v Hranicích pak již byla zařazena do systému pořizování testů a i do budoucího systému poskytování přímé pomoci postiženým osobám.

Město prozatím neuvažuje o omezení či přerušení MHD, avšak toto dle slov vedení města není vyloučeno, a to na základě aktuálního vývoje a v případě růstu počtu nakažených případů. Nicméně neustále jsou přijímána opatření a s poskytovatelem služby MHD v Hranicích je komunikována průběžná a častější dezinfekce autobusů a ochrana řidičů MHD.

„Činnost městského úřadu v Hranicích bude zcela určitě omezena“, oznámil také starosta města. „Dnes, tj. 16.3. se bude rozhodovat o rozsahu omezení. Městský úřad bude fungovat především bez osobního styku s občany.“ Úřad již před týdnem objednal pro své pracovníky desinfekční a ochranné pomůcky. Tento materiál byl Olomouckým krajem přislíben, ale prozatím nebyl z jejich strany dodán. I z tohoto důvodu bude do zajištění plné ochrany zaměstnanců významně omezen chod úřadu, tedy osobní styk. Dále mají úředníci doporučeno se navzájem v kancelářích nenavštěvovat a vše řešit v maximální možné míře telefonicky a e-mailem.

Krizový štáb města Hranice se také připravuje na uzavření mateřských škol ve městě. O této skutečnosti však bude informovat předem, aby se občané mohli na tuto situaci připravit.

Město také bude v nejbližší době sbírat informace a požadavky od seniorů na zajištění doručování základních nákupů a např. s pomocí městské policie či externích dodavatelů bude na základě konkrétních situací reagovat na tyto požadavky. „Seniorům musíme pomoci, protože jsou nejohroženější skupinou osob,“ říká starosta města, Jiří Kudláček.

O dalším vývoji vás budeme průběžně informovat na našem webu a Facebookových stránkách https://www.facebook.com/ihranice.cz/

Komentáře (1)

  • Jmeno

    Tuesday, March 17, 2020

    A jak ochranite lidí ve fabrikách ?! Nejsou ani desinfekce ani roušky prostě nic a jediný co se řeší tak teplota ale to už je pozdě když na člověk teplotu!!! Hold obyčejný dělník at třeba chcípne že.... :(

Přidat komentář