Hranice měly pátý nejšpinavější vzduch v Česku!

Hranice měly pátý nejšpinavější vzduch v Česku! image not found

Loni měly Hranice nadlimitní množství prachu, může za to poloha města i absence obchvatu. Polétavý prach je velkým ekologickým problémem už 20 let.

Moravskou bránou, kudy vane vítr od severu, se k nám dostávají škodliviny až z Ostravska. Hranice se dostaly na 5. místo žebříčku nejvíce postižených oblastí. O 11 dní totiž překonaly zákonem stanovený maximální počet 35 dní s překročeným limitem pro průměrnou 24hodinovou koncentraci PM10 v ovzduší.

„Moravská brána není žádné lázeňské místo. Zatěžuje nás však i doprava, protože stát už patnáct let není schopen vybudovat Palačovskou spojku. Na horší kvalitě ovzduší se podílí také průmysl, který je – včetně lomů – okolo Hranic umístěn,“ shrnul starosta města Jiří Kudláček.

„První monitoring, který ukázal, že stav ovzduší u nás není dobrý, se dělal po roce 2000. Proto jsme zahájili větší a častější čištění ulic a výsadbu zeleně. Ukazovalo se nicméně, že stav ovzduší se nelepší, protože velkou roli hraje dálkový přenos z Ostravska, doprava a místní zdroje znečištění,“ popsal mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Město se snaží udělat vše pro to, aby se situace zlepšila. Například hranická cementárna a další podniky v roce 2018 investovaly desítky milionů korun do nových filtrů. Městská hromadná doprava se elektrifikovala a je zdarma, aby ji lidé častěji využívali a méně jezdili auty. Novinkou letošního roku je možnost půjčovat si elektrokoloběžky. To ale stále nestačí, nejvíce by městu pomohla "Palačovská spojka". Tato silnice by odklonila tisíce aut ze středu Hranic a dalších obcí na trase směrem na Slovensko. Původně se měla začít stavět letos, ale ŘSD zahájení stavby posunulo na rok 2022. Hlavním důvodem je nutnost doplnit dokumentaci pro posudek EIA.

Dobrou zprávou ale je, že škodlivin přivátých z Ostravska by mělo ubývat. Loni byl zaznamenán meziroční pokles znečištění. Průměrné roční koncentrace polétavého prachu byly většinou zhruba o 20 až 30 procent nižší než v roce 2018. Z dlouhodobého hlediska se dal rok 2019 přirovnat k roku 2016, jen s tím rozdílem, že loňské průměrné roční koncentrace polétavého prachu byly nejčastěji ještě o zhruba 10 procent nižší než o tři roky dříve.

(Zdroj: idnes.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář