5 pravidel pro zimní cyklistiku

5 pravidel pro zimní cyklistiku image not found

Rádi jezdíte na kole? Není to problém ani v zimě, jen dodržujte těchto pět důležitých pravidel.


1. Počasí
Zní to jako hloupost, ale počasí je teď na prvním místě. Může být slunečno, ale v tomto období se může změnit za pár minut. V moderní době se nicméně i na vývoj počasí můžete předem připravit prostřednictvím aplikací.

Nezpomeňte také, že během odpolední vyjížďky zapadá slunce dříve a teplota jde okamžitě dolů. Nutné je také v zimě počítat s tím, že baterie v telefonu a další elektronice se budou vlivem mrazu vybíjet rychleji. Nikdy tak nevyjíždějte s nenabitým telefonem, který se vám v případě jakýchkoliv komplikací může hodit. 

2. Správné oblečení
V první řadě se nebojte investovat do kvalitních materiálů, vyplatí se to. Myslete na všechny části těla a použijte více vrstev oblečení. Bunda, teplé kraťasy či čapáky, návleky na nohy, rukavice, ale také čepička pod helmu, na to vše dejte velký důraz.

3. Čisté kolo
Čisté kolo je základ! Mytí kola opravdu není zábava, ale v některých případech vám to může ušetřit mnoha potíží. Při umývání kola zkontrolujte jeho základní funkce, které je po jízdě na solí posypané vozovce vystaveno dvojnásobnému opotřebení.

4. Vidět a být viděn
Na podzim nasaďte světla a sundejte je až na jaře. Povědomost o vašem pohybu jistě zvýší i reflexní prvky.

5. Zvolte bezpečnou trasu
Naplánováním si trasy předem můžete předejít mnoha problémům. V těchto ročních obdobích vždy zvolte trasu, kterou znáte a nepřekvapí vás během ní například výmoly, kaluže nebo také sněžné jazyky. V zimních měsících nejsou některé cesty udržovány a mohou být pokryty ledem, což může mít pro cyklistu fatální následky. Vždy tedy pečlivě vybírejte trasu, abyste si mohli užít poklidnou a bezpečnou jízdu.

(zdroj: cyklonovinky.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář