Zvýšení záloh na zdravotní a sociální pojištění

Zvýšení záloh na zdravotní a sociální pojištění image not found

I letos se nám zvýší minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Lidem, kterým pojištění neodvádí zaměstnavatel, tedy OSVČ a OBZP, se tak můžou hodit následující informace o aktuální výši a době splatnosti.

 

Od 1. ledna 2020 platí nasledující minimální zálohy.

Pro OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné)

Minimální výše plateb zdravotního pojištění je stanovena na 2352 Kč, což je o 144 korun více, než v minulém roce. Splatnost zdravotního pojištění je vždy od 1. kalendářního dne v měsíci, za který platíte do 8. dne měsíce následujícího (resp. do prvního pracovního dne poté). Platbu za leden 2020 je tedy nutné zaplatit v době od 1. ledna do 10. února.

Výše minimální platby na sociální pojištění (za hlavní podnikatelskou činnost) je stanovena nově na 2544 Kč, což je o 156 korun více než v roce minulém. V případě sociálního pojištění je splatnost komplikovanější. Ačkoli nová výše minimální zálohy platí od ledna, poprvé se hradí v měsíci, v němž podnikatel odevzdá přehled o příjmech a výdajích za předešlý rok. Standardní doba platnosti pojistného je pak vždy od začátku do konce měsíce, za který pojistné platíte.

Pro OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů)

Minimální výše plateb zdravotního pojištění je stanovena na 1971 Kč, což je o 168 korun více, než v minulém roce. Splatnost je stejná jako u OSVČ.

(zdroj: olomouckadrbna.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář