Rajnochovická lesní železnice žije!

Rajnochovická lesní železnice žije! image not found

Znáte Rajnochovickou lesní železnici, byli jste se na tyto vláčky už podívat? Pokud ne, tak to jistě musíte napravit!

Arcibiskupská lesní železnice v údolí Hostýnských vrchů zahájila svůj provoz v červenci 1905, aby vozila kulatinu a dřevo vytěžené pod Kelčským Javorníkem až na parní pilu v Rajnochovicích. Ušetřila spoustu lidských sil, dřevo vozila až do roku 1921. Byla to jen krátká doba, pravděpodobně se provoz ukončil kvůli nějaké větší nehodě, podrobnosti ale nejsou známy.

Tomáš Hegar, rodák z Valašského Meziříčí, si na železnici "vzpomněl", když na ni narazil při toulkách po kraji. Pátral dál a s pomocí přátel obnovil malý kousek kolejí. Své vášni podlehl. Koupil dům naproti pile, kde vybudoval depo, nástupiště, vlečku a do depa postupně sehnal několik vagonů a funkčních lokomotiv.

Nyní má Rajnochovická lesní železnice 300m kolejí. Ty vedou z depa po vlečce k drobnému nástupišti. Tomáš a jeho přátelé nyní pracují na tom, aby koleje dosáhly až k restauraci Ve Dvoře. Cesta je dlouhá asi 300m.

Teď v zimě bude železnice spát zimním spánkem, v hlavní sezóně se zde ale konají pravidelné akce. Pokud by jste ale nechtěli tak dlouho čekat, můžete Tomáši Hegarovi napsat, spolu s přáteli vás rád povozí i mimo plánované akce.

Komentáře (1)

  • fotbollströja barn Tiffany WendellE Liverpool Tröja Barn Margarit BennettH Tiffany

    Sunday, December 8, 2019

    fotbollströja barn Tiffany WendellE Liverpool Tröja Barn Margarit BennettH Tiffany

Přidat komentář