Lorenc už je měsíc otevřen!

Lorenc už je měsíc otevřen! image not found

Blíží se Vánoce a zima je už opravdu tady, v posledních dnech klesají noční teploty k 0! Kdo by v takovém počasí chtěl být venku? V Přerově bylo na začátku listopadu otevřeno nové nízkoprahové centrum Lorenc.

To má za úkol pomáhat bezdomovcům z Přerova a okolí. Centrum bylo zařízeno v budově bývalého Červeného kříže a je v provozu 2x týdně 8-16h, 3x týdně 8-15h a v sobotu dopoledne od 9 do 12h. Přes zimu je ale v plánu celodenní provoz.

O tom, covše je v nízkoprahovém centru pro klienty k dispozici jsem si povídala s vedoucí, paní Adélou Trumberovou. Podle jejích slov si v centru si mohou bezdomovci udělat osobní hygienu - osprchovat se, oholit se, nechat si vyprat oblečení, nebo si vybrat nové. Můžou si uvařit teplý nápoj či připravit jídlo, pokud žádné nemají, dostanou jídlo z charitní potravinové banky. Bude jim zde také poskytnuta sociální pomoc, např. je pracovníci doprovodí na úřady nebo k lékaři. Lidé zde také mohou využít telefon či internet, ale jen v souvislosti s řešením jejich životní situace, např. když si hledají práci. Bude jim zde také nabídnuta duchovní pomoc či pomoc při obnovení kontaktu s rodinou. Hlavním cílem je ale jejich začlenění do společnosti, do normálního života. Všem 40 klientům budou na jejich cestě pomáhat 4 sociální pracovnice, 1 provozní pracovník, ale k pohodlí všech přispějí i 2 pracovnice úklidu.

Lorenc je částečně financován ze státních peněz i z rozpočtu města Přerova, které již uvolnilo 250 tisíc Kč na personální zabezpečení.

A víte, proč se centrum jmenuje přávě Lorenc? Lorenc je latinsky Vavřinec, je to patron přerovské farnosti. Ten, který podle legendy shromáždil na císařovo přání veškerý poklad církve a odevzdal jej císaři. Byli to chudáci, nemocní, bezdomovci a jiné osoby z nejnuznějších koutů města, které přivedl před císaře, že toto je ten pravý poklad církve. Při hledání názvu a patrona pro naše centrum nebylo snad příznačnějšího jména než Vavřinec, tj. Lorenc.

(zdroj: farnostprerov.cz)

Komentáře (1)

  • Je to dobrá pomoc ,ale kam mají jít na noc??

    Tuesday, December 3, 2019

    Je to dobrá výpomoc ,ale kam mají jít na noc?

Přidat komentář