Hraničtí vojáci se připravují na službu v nejvyšším stupni pohotovosti

Hraničtí vojáci se připravují na službu v nejvyšším stupni pohotovosti image not found

Asi tisícovka příslušníků převážně mechanizované brigády z Hranic tvoří speciální jednotku, která byla vyčleněna pro alianční síly rychlé reakce NATO Responce Force.

V pohotovostním režimu působí vojáci už asi rok, v nejvyšším stupni pohotovosti ale budou od ledna 2020. Aby na to byli vojáci dobře připravení, čeká je v těchto dnech ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá další ze série prověřovacích cvičení. Při něm dostala četa za úkol zničit dělostřeleckou pozorovatelnu, kterou buduje nepřítel. Aby nepřítel nemohl vést palbu na naše jednotky.

Nově se vojákům zkrátí termín případného nasazení v zahraničí ze 45 na 5 dnů. Petr Blecha, velitel mechanizované brigády v Hranicích popisuje, jak musí být vojáci připraveni: "Vojáci musí být pořád na telefonu, musí být v určitou hodinu v kasárnách. Do pěti dnů musí být kompletně připraveni k odjezdu s naloženým materiálem pro nasazení kdekoli na světě mimo Arktidy a Antarktidy. Je to obrovská spousta materiálu. Kdyby tento kolos naložili na vlak, byl by dlouhý dvanáct kilometrů.“

„Naši" vojáci jsou výborně připraveni, mají vynikající výsledky národních i nadnárodních certifikačních cvičení. Představitelé z NATO se účastnili všech těchto cvičení a hodnotili českou jednotku výtečně!

(zdroj: rozhlas.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář