Do roku 2030 bude mezi Brnem a Ostravou vysokorychlostní trať

Do roku 2030 bude mezi Brnem a Ostravou vysokorychlostní trať image not found

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) slibuje, že do roku 2030 bude hotová vysokorychlostní trať. Po té bude vlak jezdit z Brna do Ostravy za 3/4 hodiny

Trať mezi Brnem a Přerovem už má modernizaci za sebou, nyní je na řadě trať z Prosenic u Přerova do Ostravy. Tato trať sice prošla modernizací asi před 20 lety, ale vlaky se zde zrychlily jen mírně. Na maximum (160 km/h) se totiž mohou rozjet jen na několika úsecích mezi Suchdolem nad Odrou a Svinovem. Po chystané modernizaci by se vlaky mohly pohybovat rychlostí až 320 km/h! Pozemky se začnou vykupovat v r. 2021 nebo 2022, až bude vydané územní rozhodnutí. Půjde nejspíše o první dokončený delší vysokorychlostní úsek v Česku.

„Tak jak máme informace, tak se bavíme o možnosti dokončení prací před rokem 2030 naprosto bezpečně. Zkušenosti ze zahraničí nám ukazují, že zprovoznit novou trať i na zelené louce v kilometrických nuancích, které tady jsou nějakých 60–70 kilometrů, je možné v horizontu tří let,“ řekl vedoucí oddělení koncepce vysokorychlostních tratí a technologického rozvoje Správy železniční dopravní cesty Petr Provazník.

„Napojení na současnou síť budou zcela jistě u Prosenic a do Ostravy-Svinova. Sjezdy jsou ještě předmětem řešení, v každém případě napojíme Hranice na Moravě,“ pokračuje Provazník.

Stavba bude stát desítky miliard, náklady na jeden kilometr vysokorychlostní trati jsou 400 milionů Kč. Ovšem tam, kde bude nutné postavit pro vlaky estakádu, půjde spíše o miliardu za kilometr a u tunelů ještě více.

(zdroj: ct24.ceskatelevize.cz, foto: ilustrační)

Komentáře (3)

  • Pavel D.

    Wednesday, November 20, 2019

    Dobry den, odkud prosim mate informaci o tom, ze modernizace trati Brno - Prerov je jiz hotova? Dekuji. P. D.

  • Vrtka

    Thursday, November 21, 2019

    Trochu překroucené informace, ne? Zdrojové info je dost odlišné. Pokud chcete o něčem psát a informovat, tak si to hlavně ověřte.

  • Harry

    Wednesday, December 11, 2019

    Pletete jablka s hruškami. Píše se o kompletní nové rychlotrati a vy to pletete s rekonstrukcí současné konvenční trati. Dost zavádějícím způsobem tedy pletete případné čtenáře vašeho "zpravodajského serveru".

Přidat komentář