V olomoucké ZOO zemřela vzácná medvědice

V olomoucké ZOO zemřela vzácná medvědice image not found

Jezdíte rádi do olomoucké ZOO? Už bohužel neuvidíte vzácného malajského medvěda Báru, která o víkendu zemřela.

Samice Bára byla v olomoucké ZOO už stálicí, byla zde od r. 1988. Narodila se ale o rok dřív, ve Vietnamu. Traduje se historka, že byla zabavena tamním pašerákům a směnou za trabant přivezena se svým budoucím partnerem Oskarem do ústecké zoo a z ní už do té olomoucké. Místo Oskara dostala Bára partnera jménem Toro, se kterým měla 3 mláďata.

Dožila ve svém starém domově, na který byla zvyklá, i když už neodpovídál chovatelským standardům. Nyní se ale bude stavět nová expozice a než bude hotová, nebude chov medvědů malajských obnoven.

Malajský medvět je nejmenší druh medvěda, je jediný krátkosrstý a žije u rovníku. Samice váží cca 40, samec pak 60 kg. Řadí se k všežravcům, miluje med, ovoce, nepohrdne hmyzem, drobnými savci, ač živočišná složka tvoří minimum jeho potravy. V zoo dostávala i kuřecí maso a rybu. Svůj dlouhý jazyk vysune až na 25 cm, aby se dostal k potravě. Umí skvěle šplhat, drápy mu pomáhají v lezení na stromy, také jimi vyhrabává termitiště. Hnízda si dělá ve větvích stromů. Žije samotářsky, samec se samicí se potkává pouze v období páření. Kolem krku má velmi volnou kůži, která mu slouží jako obrana v nebezpečí při setkání s tygrem, neboť se při jeho útoku může otočit a vymanit ze sevření.

Ve volné přírodě je tento medvěd ohrožen, je odchytáván pro chov na farmách, kde se jim odebírá žluč. Její lékařské účinky jsou sice jen smyšlené, ale odvolává se na ně i tradiční čínská medicína. Medvědi žijí na farmách v hrooných podmínkách, žijí v malých klecích, kde se nemohou ani otočit. Dvakrát za den jim "chovatelé" odebírají žluč.

(zdroj: olomouc.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář