Kvůli opravě evangelického kostela bude omezena doprava

Kvůli opravě evangelického kostela bude omezena doprava image not found

Již delší dobu se chystala rekonstrukce a dostavba kostela Českobratrské církve evangelické na Šromotově náměstí. Od začátku září se s opravami konečně začalo.

Kostelík je jednou hranických kulturních památek, byl ale hodně zanedbaný. Omítky opadávaly, hlavně kvůli soli, která stále na stavbu působí. Kostel totiž sloužil od r. 1787 až do r. 1923 jako sklad soli. Poté jej koupila Českobratrská církev evangelická, aby zde zřídila opět modlitebnu.

Kostelík byl opravován už v roce 2010, kdy se zde měnila střecha. Od té doby farní sbor zařizuje opravy, aby byl kostel komfortnější a aby mohl být víc otevřen veřejnosti. Projekt bude ale velmi drahý, paní farářka shání peníze velmi těžko. Součástí úprav bude i přístavba. V době solárny přiléhala ke kostelu z každé strany jedna menší budova. Proto bude přístavba obnovena, ale jen z jedné, jihozápadní strany a bude vypadat podobně.

V místě, kde bude přístavba, vede kanalizace. Ta se proto musí přemístit. I kvůli tomu bude omezen provoz na silnici, která vede okolo kostela. Hlavní cesta bude celý týden uzavřena, kostel bude nutné objet z druhé strany. Od 21. 10. se zase bude uzavírka prohodí. Tato přeložka je vyčíslena na asi 1,2 milionu Kč a hradí ji Evangelická církev ze svých prostředků.

Další fází je přístavba ke kostelu, která bude hrazena z Evropské dotace, kterou Evangelická církev získala na provozování komunitního centra. Ta by se měla uskutečnit v období 2020 -2021.

A ve třetí fázi se jedná o postupnou rekonstrukci stávající stavby.

Celkové náklady na rekonstrukci a přístavbu ke kostelu jsou předběžně odhadnuty na 9 milionů Kč a jsou pokryty z více zdrojů. Zatím je zajištěno asi 2/3 prostředků.

(zdroj: město-hranice.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář