Jaký by mohla mít vliv nádrž ve Skaličce na Teplické prameny?

Jaký by mohla mít vliv nádrž ve Skaličce na Teplické prameny? image not found

Vodní dílo Skalička má být hlavní opatření proti povodním i v boji proti suchu. Odborníci z Mendelovy univerzity ale vypracovlai studii, která říká, že stálá vodní hladina může negativně ovlivnit podzemní vody v celé oblasti Hranického krasu.
 
Jeden z nejhorších scénářů tvrdí, že místo léčivé kyselky poteče z pramenů voda jako z Bečvy. Změnil by se totiž hydrotermální systém. A tím by byly ohroženy nejen prameny v lázních, ale i Zbrašovské aragonitové jeskyně a světový unikát – Hranická propast.

Dosud nikdo přesně nepopsal, kam až sahá vápencové podloží Hranického krasu. Naopak je prokázáno, že povrchová voda řeky Bečvy je provázána s vodou podzemní, tedy i s teplickou kyselkou. To potvrzují i speleopotápěči, kteří zkoumají nejhlubší sladkovodní zatopenou jeskyni na světě, Hranickou propast.

„Když stoupne hladina vody v Bečvě, za dva až tři dny stoupne i hladina jezírka v propasti. O povodních 1997 vystoupala hladina Bečvy o sedm metrů, přesně o tolik metrů pak byla výš i voda v propasti,“ popsal šéf skupiny Hranická propast Michal Guba.

Proto je pravděpodobné, že voda z přehrady bude svým tlakem bránit výstupu oxidu uhličitého do vody v podzemí. Důsledkem může být buď že voda nebude mineralizovaná nebo nebude sycená oxidem uhličitým a nebude probublávat až k hladině . Proto přípravu stavby sleduje vedení Lázní Teplice nad Bečvou s obavami.

Z pohledu Povodí Moravy je vodní nádrž nyní, v době sucha, logické řešení. A z vodohospodářského hlediska je důležitá z důvodu hospodaření s vodou.

(Zdroj: idnes.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář