Jarní byliny - čím nám prospívají a co z nich můžeme vyrobit

Jarní byliny - čím nám prospívají a co z nich můžeme vyrobit image not found

I když některé dny jsou teploty téměř letní, jiné dny pro změnu padá sníh, máme tady jaro. V trávě vykukují žluté hlavičky pampelišek, menší bílé sedmikrásky, na loukách rozkvetly petrklíče, podběly, plicníky a další. S tím přišel i pro mnohé čas zužitkovat dary přírody ku prospěchu svému zdraví.

Každý rok potkávám čím dál tím více lidí v blízkém okolí Hranic, jak se vrací na “svá” místa v lesích a na loukách, v ruce košík nebo tašku a v hlavě zaručené přírodní recepty. A co že si nosí domů?

Po nakouknutí do košíků nejčastěji vidím květy, z kterých plánují výrobu tzv. květinových medů. I když na ten pravý včelí určitě nemají, přibývá počet lidí, kteří jsou na med od včel alergičtí. A pro ty právě přijdou vhod alternativní medy nebo sirupy. Zvládne je každý, jsou rychlé, zdravé a chutnají. Stačí si udělat příjemnou procházku na louku nejlépe někam za město, co nejdál od cest a továren. Můžete začít sběrem pampelišek či sedmikrásek, pokračovat pak podbělem, jitrocelem, zužitkovat se dají i květy černého bezu. Dokonce ani medy dělané z borovice, smrku či lípy nejsou neobvyklé.

U květin se snažte vybírat čisté, plně rozvité květy, v případě borovice a smrku pak čerstvé mladé výhonky, které nejsou větší než 10 cm. Někteří nasbírané poklady umývají, u květů tak ale přijdou o část potřebného pylu. Pokud se rozhodnete neumývat, doporučujeme alespoň na hodinu natrhané květy rozprostřít na noviny nejlépe někde venku v závětří/na balkoně tak, aby případný hmyz mohl odletět.

A jak dál?

 

Pampeliškový/kopretinový med

  • Potřebujete asi 300 květů pampelišek ( 200-250 gramů), nebo 3 zavařovací sklenice květů sedmikrásek.
  • Smícháte s 1 - 2 l vody,
  • přidáte 2 citrony rozkrájené na kolečka,
  • 24 hodin louhujete.
  • Dosypete asi 1,5 kg cukru a povaříte, dokud se cukr nerozpustí, tekutina nezíská karamelovou barvu a nebude mít požadovanou medovou konzistenci.

Až budete s výsledkem spokojení, med přeceďte, přelijte do čistých skleniček, důkladně otřete okraje a uzavřete. Skleničky otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte nejlépe na temném, chladném místě. Hotovo!

Pokud nechcete varem přijít o vzácné vitaminy, můžete zkusit nevařený sirup.

K němu potřebujete:

  • 1 litr pampeliškových květů,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 dcl vody.

Květy zasypte ve velké nádobě cukrem, uzavřete nebo přikryjte potravinářskou folií a za občasného promíchání nechte odstát dva dny na okně. Po dvou dnech přilijte vodu a nechte ještě další den na okně. Po třech dnech by měl být cukr rozpuštěný a sirup krásně žlutý. Po přecezení skladujte v lednici.

 

Smrkový/borovicový sirup

Obdobně se zpracovávají i borovicové a smrkové výhonky. Ty musíte vrstvit do vyvařených a suchých sklenic, postupně prosypávat cukrem a prokládat plátky citronů. Nakonec vše pořádně udusejte, přikryjte čistou látkou, vystavte na nějaké slunečné místo, obden protřepejte. Pak nezbývá než čekat, dokud výhonky nepustí šťávu a ta nezíská hnědou barvu (borovicový med vypadá přibližně jako čaj). Tentokrát si ale počkáte déle, zhruba až čtyři týdny. Na závěr už jen stačí přecedit přes gázu, přelít do vyvařených sklenic a všechno uskladnit. Vydržet by vám měl bez problémů až do dalšího jara.

Ti z vás, kteří chtějí recept bez cukru ale se spoustou prospěšných látek, sáhnou po klasice - čajích. Zalijete pouze horkou vodou, necháte vyluhovat a pak už si jen užíváte blahodárných účinků.

 

Proč se do toho všeho vlastně pouštět?

Borovice má antibakteriální účinky, pomůže vám při nachlazení, odkašlávání a při pravidelném podávání zlepší vaši imunitu. Při angínách bojuje s nepříjemným škrábáním a bolestí v krku. Je také velmi dobrým zdrojem vitamínu C.

Smrk rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty, je pomocníkem při revmatismu, bolestech svalů a končetin, zánětu šlach.

Taktéž sedmikráska posiluje imunitu, ulehčuje odkašlávání a obsahuje antibakteriální a antimykotické látky. Dále urychluje metabolismus a zlepšuje vstřebávání vitamínů i minerálů. Lidové léčitelství ji doporučuje i v situaci, kdy se potřebujeme pořádně vypotit.

Pampeliška neboli smetánka lékařská pomáhá od viróz, kašle a problémů s průduškami. Léčivé jsou všechny její součásti, každá má však svou největší sílu v jinou dobu. Kořen se sbírá před rozkvětem v březnu a dubnu, listy od května do září, květy kdykoliv při plném rozkvětu a stonky vám na jaře po 3 týdnech užívání pomohou pročistit organismus.

Kořen a listy jsou vhodné na usušení. Když je pak rozmělníte, připravíte ze vzniklého prášku výborný léčivý čaj, který likviduje rakovinné buňky. To už stojí za trošku práce, co říkáte?

 

Kopřiva a medvědí česnek

V jarním košíčku však nejsou jen květiny, ale také kopřiva a čím dál tím známější medvědí česnek.

Kopřivu někteří vnímají jako nepříjemný pálivý plevel, pro znalejší představuje zdravou pochoutku, která skvěle pročistí krev. Je ideální na jarní detoxikační kůry, k nastartování těla po zimě. Pokud máte nedostatek železa, pak i pro vás je konzumace kopřivy více než vhodná. Pomůže s ekzémy, záněty močových cest, bolestmi hlavy, s ledvinami, při alergiích a spoustě dalších.

Vychutnat si ji můžete v podobě nádivky, polévky, jako náhradu špenátu nebo v čaji. U toho si však dejte pozor, neměl by se pít dlouhodobě. Po maximálně měsíci ho vystřídejte jiným bylinným odvarem. Známý je také kopřivový šampon, který umí zklidnit vlasovou pokožku, zbavit lupů, dodat lesk nebo zvýraznit tmavší odstíny vlasů.

Kopřivu byste měli ideálně sbírat do konce května, pak dochází ke zvýšení dusičnanů v bylině. Pokud sběr nestihnete, můžete ještě použít mladé výhonky, které se objeví v září. Nejběžnější je využití listů, zpracovat však můžete celou bylinu od kořene až po květy.

Před sběrem si doma nezapomeňte rukavice :)

TIP NA KOPŘIVOVOU POLÉVKU:

  • kopřivy, množství dle chuti,
  • sádlo nebo olej,
  • cibule,
  • vývar,
  • sůl, pepř,
  • další oblíbené koření (petržel, libeček, …),
  • brambory,
  • česnek,
  • (vejce, smetana).

Na tuku zpěňte cibuli, přidejte kopřivy, vývar, veškeré koření. Jakmile začne polévka vařit, přisypejte kopřivy a brambory, vařte do změknutí. Na závěr kdo má rád, může přidat vejce, povařit a vše rozmixovat. Pro zjemnění přimíchejte smetanu a prolisovaný česnek. Dobrou chuť!

 

Dnešní článek zakončíme medvědím česnekem, o který moc lidí ještě donedávna nestálo. Díky mediím však vzrostl na popularitě a na jeho “lov” se vydává víc a víc lidí. V některých rodinách se dědí tradice sbírání “medvědích” listů z generace na generaci a ani dobrému příteli by neprozradili místo, kde na něj chodí. Jinde jsou plantáže této byliny tak známé, že při jejich sběru si člověk připadá jako na kolonádě.

Hledat jej v jehličnatých lesích je zbytečné, tomuto česneku vyhovují listnaté nebo smíšené lesy nejlépe poblíž tekoucího potoku či řeky. Místo výskytu nelze minout. Pokud víte alespoň trochu, v které části lesa hledat, pak “medvědí” koberec spíš dříve ucítíte, než uvidíte. Lze jej také vypěstovat ze semen, cibulek nebo sazeniček doma. Stačí vlhké, stinné místo, třeba i v květináči na balkoně.

Při první výpravě za medvědím česnekem dbejte zvýšené opatrnosti. Bylina může být pro laika k nerozeznání s jedovatou konvalinkou, s kterou má podobné listy. Neplašte se ale předčasně, typická vůně česneku je nezaměnitelná a rozhodující.

Pro sběr jsou důležité listy a cibulky, které sbíráme od března do doby, než začne bylina kvést (většinou v květnu). Z těch si můžete vyrobit pomazánky, bylinkové máslo, přidávat do polévek, dresinků, pod maso nebo upravit na způsob špenátu. Pokud si jej budete přidávat do jídla, pomůžete svému tělu s detoxikací, pročistíte si játra a ledviny, snížíte krevní tlak a dokonce díky vitaminů C podpoříte imunitu. Poslouží i jako silné přírodní antibiotikum. Můžete jej zamrazit i usušit, ale tak oslabíte jeho pravou, ostrou chuť. Asi nejvhodnější na skladování je pesto. Jak na něj? Třeba takto:

  • umyté a usušené listy medvědího česneku (asi 150 g),
  • kvalitní rostlinný olej (cca 100 ml),
  • mořská sůl (5 g).

Listy pokrájejte na menší kousky, přidejte zbylé ingredience a rozmixujte. Pro ještě lepší chuť doporučuji před mixováním přidat parmazán nebo oříšky, které máte rádi (vlašské, piniové, kešu…), to je pak teprve dobrota. Naplňte do čistých skleniček, uschovejte do temna a pak už se jen po celý rok radujte z jeho chuti v jakémkoliv jídle.

 

Ať už se rozhodnete pro sběr a zpracování čehokoliv, buďte ohleduplní a nesklízejte jen na jednom místě, či stromě. Z každého si vezměte jen pár výhonků, listů, květů a popojděte zase dál. Nechte něco případným dalším sběračům, ale hlavně také přírodě, která nás příští rok zase obdaří tolik potřebnými léčivy.

 

Máte zaručený recept z jarních přírodních darů, o který byste se s námi rádi podělili? Budeme rádi, když nám jej pošlete.

Komentáře (1)

  • Luky

    Tuesday, April 23, 2019

    Domaci pestovani je nenarocne, pouze lide maji nekdy problem se rozhodnout, co presne pestovat. Pritom hlavne ted na jare je vyber velice siroky.. Mrknete na 20 "balkonovych" favoritu, ktere v pohodicce vypestujete doma - https://www.slimming.cz/jarni-bylinky/

Přidat komentář