Předdušičkové vycházky na hranické hřbitovy

Předdušičkové vycházky na hranické hřbitovy image not found

Chcete si dušičkové období zpříjemnit vlastivědnými a historickými procházkami po třech hranických hřbitovech, které pořádá Městská knihovna Hranice?

„Touto akcí pokračujeme v našem projektu Knihovna v ulicích a tematicky v ní navazujeme na předchozí akci Kdo byl kdo v Hranicích – medailony hranických osobností na stromech. Při tomto putování za dušičkami se můžete dovědět něco z historie hranické židovské komunity, o židovském hřbitově, něco málo o židovských tradicích týkajících se pohřbívání, budeme se věnovat některým náhrobkům, ale hlavně vybraným osobnostem hranických židovských rodin tam pochovaných a jejich kulturnímu či hospodářskému přínosu pro naše město. Účastníci si mohou s sebou vzít pár kamínků k uctění pohřbených. Květiny židé na hroby nenosí, vadnou, jsou pomíjivé. Na náhrobky se kladou kamínky. Kámen přetrvá věky, a tak by také měly trvat vzpomínky,“ řekla k akci vedoucí hranické městské knihovny Marie Jemelková.

První vycházka na židovský hřbitov tedy proběhne 5.10. od 13h, sraz bude u knihovny.

Hřbitov u Kostelíčka navštíví zájemci s průvodcem v sobotu 12. října, opět bude sraz ve 13 h před knihovnou.

Poslední vycházka proběhne v sobotu 19. října od 13 h na městský hřbitov.

„Můžete se něco dovědět o historii hřbitovů, navštívíme několik hrobů zajímavých a významných osobností Hranic a něco si povíme o jejich životě a odkazu. Na tato poslední dvě putování si můžete s sebou vzít kalíšky k zapálení světýlka na hrobech podle naší křesťanské tradice a symboliky,“ doplnila Marie Jemelková.

Účast je ZDARMA. V případě deštivého počasí se procházka ruší.

(zdroj: mesto-hranice.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář