Kvůli špatně zaparkovaným autům se hasiči nedostanou na místo zásahu

Kvůli špatně zaparkovaným autům se hasiči nedostanou na místo zásahu image not found

Hasiči v Olomouckém kraji dělali kontroli průjezdnostive velkých městech. Odhalili až 25 problémových lokalit.

Hasičské auto je 2,5 m široké a 8,5 m dlouhé a s takovými mírami nemohou projet okolo aut zaparkovaných v zatáčkách, na křižovatkách nebo na krajnicích.Auta stála zaparkovaná v zatáčkách, křižovatkách i podél žlutých čar na krajnicích.

"Smyslem této iniciativy bylo asertivně upozornit slušné řidiče, aby dodržovali základní pravidla správného parkování. Zároveň bylo naším cílem navázat spolupráci s místní samosprávou a hledat společné řešení přijatelné jak pro obce, tak pro složky IZS. Chceme tak společně předcházet fatálním následkům případných mimořádných událostí,“ zdůraznila tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

„Během kontrol jsme na špatně zaparkovaná auta umístili letáky, které mají řidiče nejen upozornit na chybu, ale také jim poradit, jak a kde parkovat správně. Chceme rovněž poukázat na zásadní fakt: abychom mohli obyvatelům měst pomoci, musíme k nim dojet, musíme mít možnost postavit dostatečně blízko místu zásahu výškovou techniku a musíme mít možnost odebrat vodu z nadzemních či podzemních hydrantů,“ připomněla mluvčí Balážová.

A jaká jsou pravidla správného parkování?

  • Parkujte tak, aby vedle vás zůstal volný pruh 3 metry.
  • Neparkujte v křižovatkách, zatáčkách ani u ostrůvků.
  • Neparkujte na nástupních plochách pro požární techniku, před nadzemními hydranty a nad podzemními hydranty.
  • Preferujte parkování na jedné straně komunikace.

(zdroj: pitv)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář