Bude v Hranicích zelená střecha?

Bude v Hranicích zelená střecha? image not found

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v rámci Operačního programu Životní prostředí možnost dotace na výstavbu zelených střech. Zelená střecha by tedy mohla vzniknout i v Hranicích.

Střecha autobusového nádraží je v havarijním stavu, její oprava by byla v příštím roce nevyhnutelná. A tak se vedení města rozhodlo spojit projekt zelené střechy s její opravou.  V rámci této výstavby si může město pokrýt náklady a zároveň získat novu zkušenost.
 
O zelených střechách se v současné době hodně mluví v souvislosti s oteplováním. Je krásná, funkční a má mnoho výhod, např. chrání hydroizolaci i konstrukci střechy před teplotními výkyvy, kroupami, klimatickými vlivy a tím prodlužují její životnost. Teplotní rozdíl mezi povrchem běžné krytiny  a zelené střechy  v běžném letním dni dosáhne běžně i 20°C. Zelené střechy dokážou zachytit dešťovou vodu, čímž odlehčují kanalizačnímu řádu a součastně díky odpařování zachycené vody prostřednictvím listů rostlin ochlazují a zvlhčují své okolí. Tím také zelené střechy výrazně přispívají k ochlazení budovy v létě. Díky zelené střeše si můžeme vytvořit zelenou oázu ve středu rozpáleného města.
 
Předpokládané realizační náklady akce jsou max. 2 mil. Kč. Zelená střecha bude přístupná pro veřejnost a bude na ni vytvořeno také zázemí pro cestující (schodiště na střechu, zábradlí, lavička, zastřešení, cestičky, ukázková bezúdržbová zeleň vhodná pro zelenou střechu). Prostor bude využit také pro umístění kamery městské policie. Akce by byla realizována pouze v případě přidělení dotace s termínem výstavby březen až červen 2021.

(zdroj: mesto-hranice.cz, foto: ilustrační)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář