Další unikátní nález na Helfštýně

Další unikátní nález na Helfštýně image not found

Nedávno jsme vás informovali o nových nálezech na Helfštýně. Byla nalezena další místnost, ve které pod současnou betonovou podlahou a vrstvou stavební sutě byl nalezen téměř neporušený pískovcový portál.

Profilovaná ostění velkolepého portálu se na obou stranách dochovala do výšky 1,8 metru, původní šířka do starého gotického paláce činila 2,9 metru. Později byl vstup zúžen na šířku 1,2 metru a nakonec zcela zazděn. V suti, kterou byly místnosti zasypané, se našlo velké množství zlomků pozdně gotických reliéfně zdobených komorových a římsových kachlů. Jejich vznik odborníci datovali přibližně do roku 1500. Jedná se o vzácné exempláře kachle s erbovním znamením pánů z Kravař a části kachlů s heraldickým motivem Albrechta Kostky z Postupic, který hrad Helfštýn vlastnil v letech 1467–1474. Dalším unikátem je vyobrazení biblických postav Adama a Evy. Ti ale nejsou zobrazeni u Stromu poznání, jak bylo obvyklé, ale drží se za ruce. To je velmi unikátní.

Na Helfštýně se ale našlo mnoho úlomků kachlí, od pozdně gotických, přes renesanční až raně barokní. Tyto kachle byly součástí kamen, kterými si obyvatelé hradu topili od 15. do 17. století. Tak, jako všechno, i kamna podléhala trendům, byla tedy často vyměnována.

Současnou 60milionovou rekonstrukci renesančního paláce hradu financuje Olomoucký kraj. Součástí prací je nejen statické zajištění, ale i sanace zdiva a zastřešení. Skleněný strop umožní v budoucnu pořádat v paláci výstavy, přednášky a společenské akce.

(Zdroj: idnes.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář