Prevence úrazů na silnici začíná s novým školním rokem

Prevence úrazů na silnici začíná s novým školním rokem image not found

Už dnes začíná nový školní rok a naše děti se vrací do školních lavic. Po prázdninovém režimu na ně ale v dopravním prostředí může číhat nebezpečí...
 
V České republice je podle statistik mnoho vážných nehod, loni zemřelo při dopravních nehodách 19 dětí! Osm z usmrcených dětí byly chodci, jedenáct dětí byly spolujezdci v osobním automobilu. Oproti tomu v r. 2017 vyhaslo 9 mladých životů, je to tedy nárůst o 10 usmrcených dětí!!!
O letních prázdninách zemřelo v r. 2018 na českých silnicích 6 dětí... Z celkového počtu všech úrazů dětí tvoří dopravní úrazy více než 40 % a úmrtí 31 %!!!
 
Dítě není ničím chráněno a případný střet s vozidlem vždy prohraje. Děti, které se vrací po prázdninách, jsou plné zážitků a nesoustředí se tolik na své okolí. Řidiči by se měli v okolí škol pohybovat s nejvyšší opatrností, snížit rychlost, sledovat okolí a věnovat se plně řízení, a to nejenom na začátku školního roku.
Specifickou kategorií školáků jsou prvňáčci. Nemají zkušenost, neodhadují správně vzdálenost jedoucích vozidel ani jejich rychlost. Rodiče by měli před začátkem školního roku s dítětem projít celou trasu do školy. Vysvětlit zásady bezpečného pohybu v silničním prostředí a natrénovat trasu. Natrénovat především bezpečné a správné přecházení vozovky.
 
Policie České republiky i Tým silniční bezpečnosti bude v pohotovosti se svými preventivními opatřeními a akcemi. Například připravili
nový edukativní sešit, který představuje dětem každý týden nové téma vztahující se k osobní bezpečnosti v silničním provozu. Další nový projekt je Markétina dopravní výchova. V té se komunikuje nejen s dětmi, ale také s rodiči, jakožto dospělými účastníky silničního provozu. Snahou je upozornit a informovat o základních pravidlech bezpečného pohybu v silničním provozu. S projektem se budou setkávat děti ve školách během celého školního roku.
 
(zdroj: olomouckadrbna.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář