Hrad Helfštýn odkrývá svá tajemství

Hrad Helfštýn odkrývá svá tajemství image not found

Když začala rekonstrukce renesančního paláce na Helfštýně, archeologové ještě netušili, jaké je čeká překvapení. Při průzkumu objevili části gotických místností původního hradu. Na jeho základech vznikla v 16. století ta stavba, kterou známe dnes.

Tento nález není unikátní jen v našem regionu, ale i v celé republice.

Archeologové celé prázdniny zkoumali jednotlivé místnosti paláce. Když odstranili nepůvodní podlahy, tak pod vrstvou suti narazili na část zachovaného interiéru starého gotického paláce. Dochované fragmenty s původními barevnými nátěry vydaly odborníkům i svědectví o úpravě tehdejších interiérů - zastoupena je černá, bílá a červená barva. Na povrchu zdí se dochovaly tři vrstvy gotických omítek, na nejstarší z nich se našli i zbytky malované výzdoby. Jeden z unikátů je nakoso umístěný erb, který je barevně rozdělený na několik polí. Kterému rodu erb náreží se bude dál zkoumat. Každopádně je to doklad vysoké úrovně středověké architektury.

Dalším důležitým nálezem je také soubor zlomků pozdně gotických reliéfně zdobených kamnových kachlí. Jsou na nich motivy pánů z Kravař a Albrechta Kostky z Postupic, který Helfštýn vlastnil v letech 1467 - 1474. Za pomoci detektoru kovů odborníci objevili také čtyři stříbrné mince; při celém výzkumu jich nalezli už stovku. Posledním důležitým objevem, který archeologové zatím učinili, je nález gotického oblouku původního vstupu do paláce. Uvidíme, jaká tajemství nám Helfštýn ještě chystá.

(zdroj: ctidoma.cz, helfstyn.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář