Spolek Živé Hranické náměstí: uzavření průjezdu centrem je nelegální

Spolek Živé Hranické náměstí: uzavření průjezdu centrem je nelegální image not found

Hranice - Přinášíme vám reakci spolku Živé hranické náměstí na náš rozhovor se starostou města Jiřím Kudláčkem o uzavření průjezdu historickým centrem Hranic.

 

HD: Připomeňte prosím našim čtenářům, v čem podle vás vedení města pochybilo, když se letos v dubnu rozhodlo pro uzavření průjezdu centrem města?

 

Současně říkáte, že toto opatření je nezákonné, to je poměrně závažné obvinění... Především je nutno připomenout, že uzavření průjezdu Jiráskovou ulicí dne 19.4.2019 bylo realizováno na základě svévolného rozhodnutí samosprávy města Hranice v čele s 1.místostarostou panem Vladimírem Juračkou. Ulice byla uzavřena bez vydání Rozhodnutí o uzavírce místní komunikace v souladu se zákonem o pozemních komunikacích. Přesto, že na nelegálnost uzavírky Jiráskovy ulice opakovaně upozorňujeme, jsou orgány jak samosprávy, tak i dotčené orgány státní správy města Hranice stále nečinné a zůstávají nečinné i přes obdržená stanoviska a podněty ze strany Krajského úřadu Olomouckého kraje a Krajského ředitelství policie olomouckého kraje, dopravního inspektorátu v Přerově. Také zdůrazňujeme, že Veřejná vyhláška o stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích byla vydána až dne 25.6.2019 a pouze uvedla do souladu se zákonem rozmístění přechodného dopravního značení, v žádném případě nelegalizuje uzávěrku Jiráskovy ulice.
My, jako spolek Živé Hranické náměstí opakovaně zdůrazňujeme, že před uskutečněním tak zásadního kroku mělo město s občany nejprve diskutovat a současně vytvořit podmínky pro oživení historického jádra, vybudovat nové odstavné parkoviště pod náměstím vedle hotelu Centrum s průchodem na náměstí, dokončit opravy plánovaných uzavírek v okolí centra a teprve poté omezit průjezd centrem. Také naši členové shodně s představiteli města nesouhlasí s těmi řidiči, kteří porušovali dopravní značení „Průjezd zakázán“ a průjezdem centra si pouze zkracovali cestu. Šikanovat kvůli tomu ale i ostatní uživatele centra města podle nás není řešení.

HD: Kritizujete město, že uzavřením průjezdu ohrožuje fungování živnostníků a obchodníků v centru. Radnice však argumentuje tím, že živnostníci z náměstí odcházejí postupně již několik let. Co si o tom myslíte?


Jsme si vědomi toho, že někteří občané omezení dopravy přivítali. My chceme hledat vhodné a efektivní řešení pro všechny. Ano, obchodníci centrum města postupně již dlouhodobě opouštějí, jelikož občané, a v tomto případě jejich potenciální zákazníci, již nemají důvod náměstí navštěvovat anebo jím procházet. Začalo to v minulosti zrušením autobusové zastávky Pod Farou, poté centralizováním jednotlivých odborů Městského úřadu do budovy zrekonstruovaného zámku, následovala nepovedená rekonstrukce náměstí se současným zrušením parkovacích míst, …. a uzavírka Jiráskovy je dalším podobným negativním krokem. I když na první pohled mohou záměry samosprávy města vypadat logicky a líbivě, bez diskuzí s občany a živnostníky, kterých se záměr přímo dotýká, může mít takové jednostranné rozhodnutí velmi negativní následky. Bohužel musíme konstatovat, že z polomrtvého náměstí se nyní stává náměstí mrtvé.
Jsou města, kde to již pochopili a ve svých centrech a náměstích dali dopravě znovu zelenou, zpětně rozšířili počet parkovacích míst třeba i s možností parkování až po dobu dvou hodin zdarma – Litomyšl, Telč, Písek a další. Poučili se z negativních následků a poznali, že omezením dopravy v centrech měst zde dochází k úpadku každodenního života. Ano, doprava v centru Hranic se zklidnila, ale již nikdo se nezabývá problémy živnostníků anebo také nárůstem dopravy v okolí centra města.

 

 

 

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář