Město nabízí větší možnosti třízení odpadu

Město nabízí větší možnosti třízení odpadu image not found

Chystané změny v legislativě, které se týkají odpadového hospodářství, budou znamenat vyšší tlak na třídění odpadu.

Proto se město rozhodlo rozšířit služby v oblasti odpadového hospodářství.

Podle kontrolních rozborů nyní tvoří přibližně 30 % ze směsného komunálního odpadu biologicky rozložitelný odpad. Jeho skládkování ale bude zakázáno, proto město již nyní přistoupilo k nákupu popelnic na svoz biologicky rozložitelného odpadu.

Popelnice jsou umísťovány k rodinným domům a jsou občanům bezplatně zapůjčovány. Tyto popelnice obdrží občané, kteří jsou vlastníky, či nájemci nemovitosti (rodinného domu) v Hranicích a místních částech Drahotuše, Slavíč, Velká, Rybáře, Valšovice a Lhotka. Nutnost svážet tyto popelnice si ale vyžádá změny v harmonogramu svozu komunálního odpadu. Proto do konce roku 2019 bude probíhat zkušební provoz upraveného harmonogramu svozu směsného komunálního odpadu, doplněného o svoz biologicky rozložitelného odpadu.

Do popelnic budou moci občané ukládat biologicky odpad z domácnosti rostlinného původu a zbytků zeleně ze zahrad, je možné tam ukládat listí, trávu, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky rostlin, piliny, dřevní štěpky z keřů a větví  stromů (nikoliv celé větve !), spadané ovoce apod.
Do popelnic není možné ukládat mrtvá zvířata, zbytky masa, kostí a  potraviny vyrobené s použitím masa a mléčných výrobků, dlouhé a rozměrné kusy větví a větve o větším průměru než 100 mm.

V současnosti probíhá postupná distribuce popelnic, potřebné informace dostávají občané do schránek a další budou uveřejňovány na úřední desce a webu města a Ekoltesu. Na nákup téměř 3 tisíc (2860) těchto speciálních popelnic o obsahu 240 litrů získalo město dotaci.

(zdroj: mesto-hranice.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář