Oprava Helfštýna je v plném proudu

Oprava Helfštýna je v plném proudu image not found

Renesanční palác na Helfštýně je už ve druhé třetině svých oprav.
 
Palác má za sebou náročné zajištění statiky objektu, odborníci museli zavrtávat mikropiloty v kritických úsecích až do hloubky osmi metrů, stabilitu jistí také napnutá ocelová lana. Uvnitř jednotlivých místností byla největší péče věnována povrchovým úpravám, stěny například prošly po důsledném očištění odsolovacím procesem. Významné kamenické a štukatérské práce ošetřovali licencovaní restaurátoři.Památku během stavby zatěžují náročné přesuny tun materiálů přes čtveřici hradních mostů úzkými průjezdy gotických bran. Palác totiž leží v nejvzdálenějším cípu hradu.
Uvnitř se totiž kotví ocelové nosníky a konstrukce podlah, lávek a schodišť, které podle projektu vytvoří novou prohlídkovou trasu.
Novinka bude i skleněná střecha. Palác je bez střechy přes 200 let a záchranný zásah byl nevyhnutelný. Stavbaři se teď také zaměří na fasádu paláce. Tu čekají stejně velké úpravy, jako byly provedeny vevnitř.

 Všechny tyto náročné práce, které náš největší renesanční hrad ještě čekají, budou dokončeny příští rok.
 
Kvůli stavebním pracem je provoz hradu už druhou sezonu omezen, stejně jako počet kulturních akcí. Otevřeno je pouze od čtvrtka do neděle.
(zdroj: olomouckadrbna.cz, foto: helfstyn.cz)
 

Komentáře (1)

  • Luna

    Monday, July 29, 2019

    Nějaké fotečky restaurovaného paláce by nebyly?

Přidat komentář