Tipy a rady, jak neplýtvat?

Tipy a rady, jak neplýtvat? image not found

Před dávnými léty lidé neznali odpad, spotřebovali úplně všechno. Slupky na kompost, pírka do polštáře, zbytky jídla prasatům... Dnes je to opačně, plýtváme úplně vším!

Nejhorší je to s plastem, který má (bohužel) výjimečné vlastnosti: je velmi pevný a silný. A navíc, je používán skoro v každém výrobku a také, používáme ho jen jednorázově. Je součástí vybavení naší domácnosti, vyrábíme z něj oblečení a obalujeme jím potraviny. A tak se plasty na Zemi hromadí. V zemi, ve vodě i v tělech živočichů včetně člověka.

Bohužel neplýtváme jen plastem a energií, ale hlavně tím nejcennějším, jídlem. Lidstvo každý rok vyplýtvá 1,3 miliardy tun potravin.

Čím dál víc se dnes dostává do veřejné debaty ochrana klimatu, diskutuje se o létání letadlem, způsob výroby elektrické energie i osobní automobilová doprava. Málokdy se však mluví o plýtvání potravinami jako jednom z velkých faktorů, který přispívá ke globální změně klimatu. A to dokonce víc, než automobilová doprava.

Odborníci poukazují na to, že dnes jídlo vlastně vyrábíme z ropy a půda se stala spíš takovým „držákem na rostliny“. Když jídlo nesníme, ale vyhodíme na skládku, při jeho rozkladu se navíc do ovzduší uvolňuje metan – jeden ze skleníkových plynů, který přispívá ke změně klimatu.

Velká část populace v západním světě trpí podvýživou. Potraviny se totiž z velké části skládají z průmyslově vyráběných „ingrediencí“, které mají s výživově hodnotnými základními složkami jídla pramálo společného. I přesto, že velkou část svého jídla z jeho nadbytku vyhodíme, chybí nám spousta živin.

Často se říká, že velké množství potravin vyhodí supermarkety a restaurace. Podle iniciativy Zachraň jídlo je však pravda jinde: „V Evropské unii se přes 40 % ze všeho vyhozeného jídla znehodnotí na úrovni domácností.”

NOVÁ APLIKACE "NESNĚZENO"

Chytrá aplikace Nesnězeno vám pomůže neplýtvat jídlem a zároveň ušetřit peníze. O co jde? Do aplikace se mohou přihlásit restaurace, které cítí svůj díl odpovědnosti. Každé restauraci se totiž stane, že neprodá všechna hotová jídla a druhý den je už nemůže nabízet.

Restaurace v aplikaci Nesnězeno poskytují jídla se slevou přinejmenším 30 %. Uživatel aplikace podle mapy nebo oblíbených podniků zjistí, jaké pokrmy jsou k dispozici. Libovolné jídlo objedná, vyzvedne a zaplatí do sjednané hodiny. Takový systém prospívá restauraci i jedlíkům.

„Doposud se podařilo skrz Nesnězeno zachránit 9 630 porcí jídla. Pokud budeme počítat, že jedna porce má cca 100 g, tak je to cca 1 tuna zachráněného jídla, které by jinak skončilo v koši,” svěřuje se spoluzakladatel s úspěchem. Prozatím se do aplikace přihlásila celá řada restaurací v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a pár jich najdete také v Českých Budějovicích.

TAK NEVÁHEJTE A ZKUSTE TO TAKY. PŘISPĚJETE SVÝM DÍLEM NA ZÁCHRANU JÍDLA A I NAŠÍ PLANETY!

(zdroj: ecofuture.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář