Milujete kovářské umění? Tak navštivte Lipník!

Milujete kovářské umění? Tak navštivte Lipník! image not found

Lipník nad Bečvou je kovářské město a letos se zde uskuteční již už po 15. akce Kov ve městě.
 
Výstava byla zahájena již 13. 6. a potrvá do 30. 9. 2019. V historickém centru města a zámeckém parku se bude prezentovat práce mistra tradičního uměleckého kovářství Milana Michny z Brna.
 
V letošním roce se můžete opět připojit k anketě o nejoblíbenějším exponátu. Hlasovací lístky budou k dostání v Turistickém informačním centru a v galerii Konírna. Za účast v anketě dostanete malou odměnu – magnetku s fotografií loňského vítězného exponátu Houpačka Koník, která je společnou prací Pavlů Tasovských.  
 
Něco málo o mistru kováři:
Umělecký kovář Milan Michna se narodil roku 1941 ve Vrbici u Břeclavi. Svou uměleckou dráhu zahájil v roce 1966 založením uměleckokovářské dílny v Brně. Zasloužil se o vzkříšení tvorby uměleckého kovářství v českých zemích. Jeho rozsáhlé dílo čítá stovky výtvarných prací, s nimiž se setkáváme na mnoha místech České republiky i v zahraničí. Velká část tohoto pozoruhodného díla zkrášluje město Brno. Pro Brno vytvářel Milan Michna originální kované artefakty, jako jsou mříže, brány, pylony, reklamní štíty, svítidla či vitráže; tyto realizace se staly trvalou součástí např. areálu Staré radnice, Besedního domu, náměstí Svobody či výstaviště. Díky originalitě, charakteristické robustnosti, kráse i funkčnosti je jeho dílo významným obohacením života, kultury a moderní tváře města Brna.
 
(zdroj: mesto-lipnik.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář