Můžeme se zase cítit o něco bezpečněji

Můžeme se zase cítit o něco bezpečněji image not found

Záchranáři, lékaři a piloti Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje absolvovali v uplynulých týdnech výcvik ve slovenských Tatrách.

Součástí byl nácvik týmové koordinace při zásazích záchranářským vrtulníkem, lavinový kurz i školení na práci s palubním navijákem  a také lavinový kurz

Přímo pod Gerlachovským štítem, nejvyšším vrcholem Slovenska, strávili záchranáři, lékaři a piloti olomoucké letecké záchranky několik dní výcviku. Trénovali správné rozhodování, komunikaci a týmovou koordinaci posádky.

„Schopnosti okamžité reakce, rychlého a správného rozhodování a efektivní komunikace jsou důležitými faktory pro úspěšnost zásahů letecké záchranné služby. Výcvik crew resource management absolvovali společně se záchranáři i lékaři a piloti, a to v tříčlenných týmech, které tvoří standardní složení posádky vrtulníků LZS,“ uvedla Zuzana Hopjaková, tisková mluvčí ATE.

Následně se účastníci výcviku přesunuli do Popradu, kde absolvovali nácvik použití lanové techniky. Tu záchranáři využívají při leteckých zásazích v těžko přístupném terénu, kam se nedostanou pozemní složky zdravotnické záchranné služby. V roce 2018 letěl vrtulník po celém Slovensku celkem 90krát, což je více než ve všech deseti centrech LZS v České republice za stejné období dohromady. Olomoučtí záchranáři tak měli při nácviku příležitost získat cenné a praktické zkušenosti s lanovou technikou přímo od svých zkušených slovenských kolegů.

V roce 2018 vzlétla letecká záchranka Olomouckého kraje k celkem 619 zásahům. To je druhé nejvyšší číslo v počtu denních zásahů v České republice.

(zdroj:olkraj.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář