Dostavba D1 u Přerova se zřejmě zase odloží

Dostavba D1 u Přerova se zřejmě zase odloží image not found

Mezi Říkovicemi a Přerovem chybí už "jen" 10 km dálnice D1. Pravděpodobně se její dostavba opět spozdí. Sdružení Děti Země totiž žádá o přerušení proto, že je podle nich chybí stanovisko na ochranu krajinného rázu a také okraje lesa. Ekologové námitky podali ke Stavebnímu úřadu v Olomouci v pondělí.

„Hlavním bodem našich námitek je kritika vydání závazného stanoviska o hodnocení vlivů na životní prostředí v listopadu 2016 bez nového procesu, v němž by se mohlo posoudit odchýlení trasy dálnice v délce jednoho kilometru asi o sto padesát metrů na východ od Dluhonic. Zjistili jsme, ze ve spisu není stanovisko o vlivu dálnice na krajinný ráz a také na okraj lesa, takže jsme navrhli, aby bylo územní řízení přerušené,“ uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. 

Podle ŘSD však toto stanovisko není nutné. „Změnou v dokumentaci již do ochranného pásma lesa nezasahujeme. V původní dokumentaci k územnímu řízení z roku 2004 byl zasažen jeden jediný pozemek, kterého se nyní již nedotýkáme. Není zásah, nemusí být stanovisko,“ tvrdí mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Je to jen další obstrukce ze strany Dětí Země, aby oddálili zahájení stavby. Věříme ale, že zdravý rozum zvítězí,“ doufá radní přerovského magistrátu Tomáš Navrátil.

Není to přitom první zásah Dětí Země do územního řízení, které začalo už v březnu 2017. Ekologové se např. postavili proti zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných živočišných druhů a upozornili na systémovou podjatost vedení města. Olomoucký kraj jejich námitkám vyhověl a řízení přesunul z Přerova do Olomouce.

(zdroj: PITV)

Komentáře (2)

  • Aleš

    Wednesday, June 26, 2019

    Ať se jdou bodnou ,,stejně jim jde jen o prachy

  • Pepa

    Thursday, June 27, 2019

    A není možné podat žádost o pozastavení činnosti některých skupin soustavně ohrožujících život a zdraví tisíců obyvatel Přerova a okolních obcí, kteří se soustavně dusí provozem, který by mohl míjet obce?

Přidat komentář