Budou zpřístupněny nové břidlicové štoly

Budou zpřístupněny nové břidlicové štoly image not found

Na konci 19. století v oblasti Oderských vrchů živila břidlice tisíce lidí, i když byla tato práce velmi nebezpečná. Ale vynášelo to více, než zemědělství na nepříliš úrodných polích nebo rukodělná výroba.

Břidlici však brzy vytlačily modernější materiály a na někdejší důlní slávu se v regionu takřka zapomnělo.

Předloňi byla otevřena první štoly ve Vítkově-Zálužném a nyní se chystají další turistické atrakce spojené s tímto nerostem. Zhruba v polovině jsou přípravy na zpřístupnění Flascharova dolu ve Veselském kopci u Oder. V současné době je již připraveno návštěvnické zázemí na povrchu - budova připomíná původní hornickou boudu, která zde stávala. Budou se tam prodávat vstuoenky a také zde turisté dostanou potřebnou výbavu do podzemí jako jsou přilby, čelovky a pláště. V podzemí úpravy pokračují.

„Povrchové zázemí důlního muzea tvoří budova pro návštěvníky, odstavná plocha a také naučná stezka. Ta je zde proto, že počet lidí, kteří najednou mohou vstoupit do dolu, je omezený. Naučná stezka má 3 km a připomíná těžbu břidlice v regionu. Její prohlídkou si mohou návštěvníci zkrátit případné čekání na vstup do podzemí,“  přiblížil starosta Oder Libor Helis.

 
Flascharův důl tvoří dvoupatrová štola, v jejímž dolním patře se nachází dvě těžební komory, které ukazují technologii, jež se při dobývání břidlice používala. V jedné z podzemních komor, která zaujme svou impozantní rozlehlostí, se nachází čelo vrásy a stěny komory kopírují ohyb vrásy.

„Tato vrása je jediným takto viditelným geologickým tělesem v republice, jedná se o unikát,“ popsala již dříve Alena Zemanová, vedoucí odboru kultury a školství na oderské radnici.

Ve fázi příprav je také zpřístupnění takzvaného Rodriguezova hrobu, starého důlního díla v Nových Oldřůvkách u Čermné na Vítkovsku. „Tamní štoly jsou zatopené vodou a pro turisty proto chceme udělat projížďky na lodičkách, což je zatím, pokud vím, možné jenom na Macoše. Je tam úžasně čistá voda, pod hladinou jsou vidět staré kolejnice a výdřevy, když se to vhodně nasvětlí, bude to úžasný zážitek,“ popsal Josef Poljak, ředitel Střediska volného času v Budišově nad Budišovkou, pod které spadá i Muzeum břidlice.

Občanský spolek Zálužné otevřel předloni starou Raabovu štolu. „Zájem je obrovský, zájemce musíme seskupovat, jinak bychom nedělali nic jiného. Loni se do štoly podívaly tisíce lidí a ani letos jich není méně,“ pochvaluje si předseda spolku Petr Zahnaš. Přiznal, že zájem turistů předčil očekávání.

TAK JE NAVŠTIVTE I VY!!!

(zdroj: idnes.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář