Zloděj kradl na staveništích a v chatových lokalitách

Zloděj kradl na staveništích a v chatových lokalitách image not found

V polovině května policisté obvinili 43letého muže trestných činů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody.

Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě a v případě, že soudce rozhodne o jeho vině, bude mu dle trestního zákoníku hrozit až pětiletý trest.

Protiprávního jednání se dopouštěl především na Lipensku a v jeho okolí. Začal se zvyšovat počet vloupání do stavebních strojů na stavbě dálnice D1 v katastru obce Trnávka, objevily se také případy odčerpání nafty z nákladních a pracovních strojů na skládce dřeva v Lipníku nad Bečvou. Zvýšil se také počet vloupání do zahradních chatek a kůlen v koloniích zvaných Ořechy, Vaverák, Veselský potok a na ulici Bohuslávská v Lipníku nad Bečvou.
 

Z pracovních strojů kradl především naftu, kterou pak dál prodával zájemcům o levné palivo. Ne vždy se mu ale podařilo do nádrží vniknout a tak došlo pouze k jejich poškození. Do některých strojů se vloupal do kabiny a ukradl z nich autorádia, akumulátory, notebooky, reflektory a další věci, které se daly zpeněžit. Největší škoda, kterou způsobil, vznikla na skládce štěrku a zeminy v obci Potštát. Tady vnikl do kabiny kolového nakladače a odcizil z něho couvací kameru, systém na vážení, elektronickou maznici, kufr s nářadím včetně svazku klíčů, autorádio a radiostanici. Poškozené společnosti tím vznikla škoda necelých 195 000 Kč.


Z chat a kůlen mizelo především zahradní a pracovní nářadí, ale také elektrické křovinořezy, sekačky, motorové pily, elektrocentrály, zahradní postřikovače, kabely, alkohol, televize, ledničku, jízdní kola, fotoaparát a další lehce prodejné a zpeněžitelné věci. Na pozemku jedné z chat vylomil
kovovou tyčku oplocení, s jejíž pomocí rozbil betonovou skruž studny, ze které pak vytáhl a ukradl ponorné čerpadlo.

Celková škoda, kterou krádežemi napáchal, byla vyčíslena na necelých 430 000 Kč. Další škodu ve výši 71 500 Kč způsobil především na poškození zařízení a oplocení.


Po zadržení se k trestné činnosti doznal. Obviněný je pravidelným uživatelem omamných a psychotropních látek a ukradené věci a naftu prodával dál. Takto získané peníze používal pro svoji potřebu, ale především je utrácel za drogy. Některé z ukradených věcí směnil se svým známým za drogy. Některé z odcizených věcí se podařilo při domovních prohlídkách v místě bydliště obviněného zajistit, ale nepodařilo se najít jejich majitele. Je tedy pravděpodobné, že se jedná o věci, které pocházejí z dalších možných krádeží, které nebyly poškozenými na policii oznámeny. Tyto věci, jedná se především o pracovní a zahradnické nářadí, jsou uloženy na obvodním oddělení v Lipníku nad Bečvou. Touto cestou bychom chtěli oslovit případné poškozené, kteří krádeže neoznámili, aby se dostavili na obvodní oddělení k případné identifikaci svých ztracených věcí, které by jim byly následně vydány.

(zdroj, foto: PČR)

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář