Československý filmový festival Kinematograf 100 zahájí v Přerově kameraman oscarového snímku

Československý filmový festival Kinematograf 100 zahájí v Přerově kameraman oscarového snímku image not found

V sobotu 1. června bude v Přerově zahájena filmová přehlídka s názvem Kinematograf 100.

Putovní festival navštíví kromě Přerova i dalších 32 měst v Česku i na Slovensku a svou tour završí 10. července v Brně.

V každém z měst se návštěvníci mohou těšit na výstavu ke 100. výročí českého optického průmyslu, podvečerní besedu se známými osobnostmi a večerní projekci slavných českých filmů z maringotky Pavla Čadíka.

Celorepubliková tour legendární filmové maringotky se tak symbolicky rozloučí s historicky nejvýznamnějším obdobím filmové distribuce na klasických 35mm filmových pásech. V současné době se tato promítací technika prakticky již neobjevuje, dokonce i tradiční populární venkovní projekce probíhají z digitálních filmových nosičů.

Konkrétně v Přerově budou moci zájemci v rámci festivalu navštívit 1.června od 10 do 19 hodin výstavu na náměstí TGM, jenž přiblíží vývoj optického průmyslu. Ve 20 hodin se v budově kina uskuteční beseda s Jaromírem Šofrem – dvorním kameramanem Jiřího Menzla, který s ním spolupracoval například na snímcích Ostře sledované vlaky nebo Vesničko má středisková. Od 21:30 proběhne venku před kinem na travnatém prostranství parčíku projekce filmu Obsluhoval jsem anglického krále, na němž se oba umělci také podíleli. V případě špatného počasí se promítání filmu přesune do interiérů kina.

(zdroj: PITV)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář