Morava, krásná zem

  • 09.04.2020 19:00 - 09.04.2020 21:30
  • Karnola

 

Experimentální trilogie slovácké filmové epopeje Petra Šprincla nejen o moravském nacionalismu a satanismu. Prostě ideální program Zelený čtvrtek. Pozor, jen pro otrlé diváky.



❁ Morava, krásná zem III : Genesis ❁
(2019, 68 min)
Co mají společného folklór, blackmetal a zombies?
Ivana Slabáková, guru moravské dechovky, ohlašuje historickou událost - nález Rukopisu Mikulčického, jenž odhaluje historický význam Velkomoravské říše. Slabáková dá dohromady moravské patrioty, dechovku, klerofašistu, brněnského satanistu a spolek penzionovaných ochotníků, aby tuto senzaci oslavili velkolepým moravským muzikálem. V Rohatci, srdci moravského Slovácka, se pilně zkouší velkomoravské drama, které však k životu probere mrtvé ze staroslovanských pohřebišť.
I při epickém střetu kultur však na Moravě dechovka hraje dál, zombies zastřihují vinohrad a doufají v lepší úrodu příští rok.
https://www.csfd.cz/film/781108-morava-krasna-zem-iii/prehled/

✽ Morava, krásná zem II: Zrození fašismu z ducha fašaňku ✽
(2016, 43 min)
Druhý díl nekonečného seriálu o Moravě nabízí ještě temnější sestup do duše Moravy, který je ale opojný jako mírně delirický stav po loku vína a rozžvýkání hroudy matky země. Vizuálně roztěkaná pouť, zaměřená na spodní proudy moravské totožnosti, jejíž ozvěny by nechtěl slyšet ani Friedrich Nietzsche...
https://www.csfd.cz/film/529271-morava-krasna-zem-ii-zrozeni-fasismu-z-ducha-fasanku/galerie/?type=1

✾ Morava, krásná zem I: Co člověka potěší víc, než hezká písnička od srdce? ✾
(2015, 30 min)
Experimentální western-horor z prostředí moravského Slovácka přináší nový pohled na legendu o svatém Václavovi. V omšelých kulisách lidové veselice zápasí bájný kníže Boleslav, zombie z vinného sklípku, se svým bratrem Václavem o povahu české státnosti i o talíř s rajskou. Filmová esej o mýtech českého a moravského nacionalismu je sarkastickým obrazem vyprázdněných kmenových rituálů, které stvrzují národní identitu, ale ostře se vymezují vůči jinakosti. Posvátnost folklóru je ve filmu sabotována archaickými filmovými a video formáty s množstvím chyb a kazů, rozbředlým mixem dechové hudby i kontrapunktem v komentáři.
https://www.csfd.cz/film/79450-morava-krasna-zem/prehled/



Vstup: 100 Kč