Co nám prozradil Matěj Černý, ředitel festivalu Letiště 2018?
Vyzpovídali jsme Matěje Č. a ten nám prozradil perličky letošního ročníku...
V čem bude letošní, již pátý, ročník jiný?
Poprvé jsme do programu zapojili dramatické umění v podobě představení pražského divadelního spolku IMPRA a také v celkovém konceptu akce, který si vzal pod svá křídla herec Daniel Možnar. Společně s různými performery, řemeslníky a uměleckými skupinami Chaos a Lesmír chceme vytvořit alternativní svět, který bude sledovat volnou dramatickou linii a vyvrcholí ohnivým obřadem v sobotu v noci.
Jak dlouho se taková akce připravuje a co to obnáší?
Ačkoli je Letiště malá akce, přípravy probíhají celý rok. Od září se musí začít žádat o granty a řešit financování. Kapely se musí domlouvat minimálně půl roku dopředu. A potom ideálně dva měsíce před akcí je potřeba aby alespoň někteří členové týmu na Letišti pracovali každý pracovní den. Navíc tím že odejdou poslední návštěvníci práce nekončí. Úklid areálu a rozvoz všeho vybavení trvá ještě týden a následuje vyúčtovávání a papírování. Je to vlastně celoroční aktivita.
Na co by jste chtěl hlavně čtenáře ihranic.cz pozvat?
Letos se nám podařilo minimalizovat vstupné a tak to je podle mě ideální příležitost, aby se přišel podívat každý kdo rád objevuje nové zážitky a vjemy. Velkou energii věnujeme výzdobě areálu a celkovému vizuálnímu řešení a doufáme, že se podaří vytvořit prostředí, které návštěvníky odvede od reality všedního dne. Některé hudební projekty budou mít na Letišti premiéru nebo vystoupí v nové sestavě a letos máme zahraničního hosta až z Jižní Afriky. Jmenuje se Gerald Clark a je to pravý africký dobrodruh a kovboj, potomek Irských osadníků. Letos jsme si také dali záležet na výběru piva, které pro nás vaří pivovar Zašová. Jejich pivo Portáš je skutečná lahůdka. O jídlo se nám postará Martin Václavík, který má zkušenosti s vařením pro nejlepší restaurace ve Velké Británii. Věřím, že nás tedy čeká také gurmánský zážitek.
Pro koho je akce Letiště 2018 určena?
Je pro všechny milovníky hudebního řemesla i nadšené klubové tanečníky, pro každého kdo si rád dá pivo v netradičním prostředí a nebo sám hledá inspiraci pro uměleckou tvorbu. Rádi bychom vytvořili místo kam se lidé mohou přijít osvěžit a zrelaxovat netradičním uměleckým zážitkem. Vítaní jsou všichni bez rozdílu.
Termín jste posunuli na červenec, proč?
My s nadsázkou říkáme, že to je proto, aby nám vyšel pátek třináctého, protože jsme se za těch pět let proslavili jako pěkní smolaři. Pravda je ale taková, že pořád hledáme ideální koncept, a tak zkoušíme různé varianty dokud nenajdeme něco o čem si myslíme, že funguje. Za posledních pět let jsme taky neměli žádné letní prázdniny a takhle nám zbude víc než měsíc nefalšovaného léta, na to se všichni moc těšíme.
Na co konkrétně se těšíte Vy?
Já se letos těším na tolik věcí, že nevím co vypíchnout. Těším se na všechny kapely, protože to bude pastva pro ucho. Těším se na výzdobu a doprovodný příběh. Mám velkou radost z webových stránek které pro nás dělá hudebník Petr Hanák. A nemůžu se dočkat na toho vychlazeného Portáše.
Děkujeme Matěji za rozhovor a těšíme se na tuto jedinečnou akci.
Komentáře (0)
K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!
Přidat komentář