Věděli jste, že jen kousek od Hranic máme ájurvédské lázně?

Věděli jste, že jen kousek od Hranic máme ájurvédské lázně? image not found

Zažijte lázně Euforia a jejich péči na míru se silou ájurvédských bylin. Místo, kde se mnou zastavili čas.

Místo, kde se stanete tím nejdůležitějším člověkem a strávíte hodiny odpočinku ponořeni do vůně bylin a teplého oleje, které vám do každičkého centimetru těla zapracovávají ruce zkušené terapeutky. Jen pro vás, intimně a na míru. Znělo to jako sen. Před pár týdny mě dohnala únava a já věděla, že musím zvolnit. V tu dobu se ke mně dostalo doporučení na ájurvédské Euforia lázně ve Valašském Meziříčí a pomyšlení na proceduru na míru mě nadchlo. Co mě čeká, jsem však netušila.

V lázních jsem nikdy nebyla, natož v ájurvédských. Všechny procedury ale vypadaly lákavě. Celotělová, revitalizační, kosmetická nebo Shirodhara? Bylo mi jasné, že sama si nevyberu, proto jsem se spolehla na vstupní konzultaci. Mé přání bylo zrelaxovat a podpořit unavené tělo a psychiku. Jako alergik a atopik jsem však měla určité obavy. Co řekne moje pokožka na ájurvédské byliny a procedury?

Za život jsem vyzkoušela desítky krémů, kosmetických značek i přístupů ke zdraví. Ájurvéda mě ale vždycky lákala. Věděla jsem, že v sobě ukrývá moudrost starou více než šest tisíc let. A zjistila jsem, že v Euforia lázních používají českou kosmetiku Tarani vyrobenou na principu ájurvédské medicíny. Českou proto, že se vyrábí u nás, výhradně však z indických bylin, které se k nám dovážejí. "Dokáže ale ájurvéda a její byliny léčit i tady – na Moravě?" říkala jsem si. Měla jsem však skvělé doporučení, a tak chuť zjistit víc zvítězila. Věděla jsem, že Euforia Lázně sídlí v krásném prostředí vily Na Potůčkách ve Valašském Meziříčí, z Hranic cca dvacet minut jízdy autem.

Jakmile jsem vstoupila, dýchla na mě pokojná atmosféra, uvolněnost a elegance salonního prostředí. Ujala se mě paní Pavla Bartoňová, zakladatelka lázní, která mě provedla vstupním pohovorem o mém zdravotním stavu, potížích, životním stylu i stravě. A její osobní přístup pro mě byl velmi příjemným překvapením. Pověděla mi, jak terapie a byliny působí, ale také o svých osobních zkušenostech i potížích, díky nimž vlastně lázně vznikly.

"Ve světě kosmetiky se profesionálně pohybuji dvacet čtyři let a rukama mi prošlo nespočet značek – korejsko-japonská, italská, francouzská i česká. Pak jsem se ale setkala s ájurvédou, která mě vždycky fascinovala. Tehdy mě čekala gynekologická operace a měla jsem dysfunkci štítné žlázy i psychické potíže. To vše vlivem stresu a životního stylu. Když jsem pak poprvé absolvovala Tarani terapii, začaly se dít věci. Brzy poté se ve mě zrodil velký sen – vybudovat vlastní lázně," prozradila Pavla.

To vše ve mně vzbuzovalo důvěru, že jsem na správném místě, kde se pracuje profesionálně, tak aby to mně a mému zdraví přineslo skutečný efekt. Nejen momentální požitek.

Dozvěděla jsem se, že v kombinaci s bylinami existují stovky receptur, které lze klientovi vybrat na míru – podle momentálního zdravotního stavu a potřeb. Právě proto se na úvod podstupuje konzultace, podle níž se poté zvolí vhodná terapie a přesný postup ošetření.

"Často řešíme ekzémy, a to už u dětí po porodu, nebo alergie a trávení. Denně také s klientkami řešíme ženství. Chodí k nám maminky, které mají problém otěhotnět nebo mají poporodní potíže. To, že je u nás rozmazlujeme, jim dělá neskutečně dobře. Učíme také maminky pracovat s bylinami a ošetřovat jejich děti," vysvětlila mi Pavla a dodala, že k nim často přichází i klienti s psychickými potížemi či po úrazech. Dále lidé závislí na antidepresivech, cukrovkáři i přepracovaní podnikatelé.

"Chodí k nám hlavně ženy s problematickou pletí, s častými záněty a potřebou detoxikace organismu. Jejich stav dokážeme krásně stabilizovat, aby pro ně byl zvládnutelný," dodala.

Pavlin přístup, zkušenosti a výsledky se mi opravdu líbily. Ale i to, že Tarani kosmetika je bez parabenů, pegů a živočišných tuků. A přirozená vůně bylin, která mě už za chvíli objala, mě jednoduše dostala.

Pavla mi doporučila celotělovou terapii Tarani a směs santalu a jasmínu, ryze ženskou kombinaci. Obě vůně jsou moje zamilované, což rozhodlo! A tak nezbylo, než vklouznout pod sprchu, abych se už za chvíli mohla jako královna ponořit do horké vany a nechat se opečovat očistným i výživným peelingem s vůní santalu a jasmínu. Po deseti minutách působení jsem se napůl "rozpuštěná" a relaxovaná přesunula na masážní lehátko, kde jsem poprvé v životě zažila kouzlo tříhodinové ájurvédské masáže. V horkém oleji, který na mě Pavla nalévala a s hlubokou citlivostí roztírala po celém těle, se rozpustily i mé poslední obavy o alergické reakci.

Moje tělo se uvolnilo a všechny myšlenky odpluly v blaženosti hluboké relaxace. Tak účinné bylo celé ošetření, včetně marmových bodů. Nejprve zadní strany těla, poté přední, a nakonec hlavy. Celá naolejovaná jsem poté vstávala jako vyměněná. Uvolněná, jak jsem to nezažila už týdny. Nikde ani stopy po podrážděné pokožce, zato nádherná vůně se mnou zůstala ještě dlouho.

Po terapii mě Pavla nechala samotnou, abych se beze spěchu zase vrátila do "reality". "Tohle by měl pravidelně zažívat každý," proběhlo mi hlavou. "Všichni bychom byli šťastnější."

Nakonec jsem od Pavly dostala ještě shrnutí, které orgány v těle mám oslabené a potřebují podpořit. Poradila mi také a připravila individuální Tarani směs oleje, krému a bylin, abych mohla doma pokračovat v započaté terapii.

"Terapie, a to i kosmetická, doznívá až tři dny a reakce mohou být silné. Nikdy nevíme, jak tělo zareaguje. Při ošetření skrze marmové body se dotýkáme vnitřních orgánů a nastartujeme je. Můžete tedy cítit únavu, častější vyprazdňování, emoční výkyvy. Pravá detoxikace někdy bolí, takže je třeba počítat i s krátkodobým zhoršením stavu. Vždy na to klienty upozorňujeme a doporučujeme odpočívat, dát tělu, co potřebuje, dostatečný pitný režim a lehký půst," vysvětlila mi Pavla. Doporučila mi tři dny nejíst maso, cukr a alkohol. Naopak si dopřát ve větší míře čerstvé ovoce, zeleniny i šťávy.

"Lidé se také čistí přes emoce a psychiku, proto jsem stále k dispozici na telefonu pro konzultaci. Víme, že klienti potřebují uklidnit, povzbudit a vědět, že na to nejsou sami, když procházejí detoxikací."

V tu chvíli už jsem netoužila po ničem jiném než odpočívat. Co ale s těmi cennými oleji na mém těle?

"Oleje a výživné látky, které máte po terapii do sebe vmasírované, si na sobě nechte do dalšího dne, aby se vše dobře vstřebalo. Včetně mastné hlavy. Důležité živiny totiž dodáváme ve velké dávce přes kůži, proto je olejování těla tak zdravé."

Ještě, než jsme se rozloučily, mi Pavla doporučila příští nejvhodnější ošetření a vysvětlila, že je dál možné se více zaměřit na úpravu životního stylu, stravy, vybrat byliny k užívání a koupele, tak abych se mohla, jednou snad úplně, vymanit z alergií a dalších potíží.

"Každý rok také přinášíme novinky a už brzy se rozšíříme o novou posilu. Těšit se můžete na skvěle zaučenou terapeutku Sabinu se zdravotnickou praxí a výbornými znalostmi anatomie těla. Díky ní chystáme další procedury, jako marmovou masáž hlavy, nový typ Shirodhari, přibude také Abhyanga – dynamičtější hodinová masáž, nebo masáž rýžovými měšci, která stahuje toxiny z těla, či Kativasti na léčbu bolestí páteře a pohybového aparátu," dodala ještě Pavla.

A já věděla, že se sem brzy ráda vrátím, pro další střípek na mé cestě za zdravím, ženskostí i krásou. Navzdory povinnostem, stresu a sedavému zaměstnání u pc. Vybrat si terapii a objednat se můžete na stránkách https://www.euforialazne.cz/ přes rezervační systém.

text: Mgr. Martina Burýšková

 

Adresa:

EUFORIA LÁZNĚ – Na Potůčkách 537/5, 757 01 Valašské Meziříčí

Tel.: 777 737 555

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář