Policie dopadla mezinárodní zločinecký gang

Policie dopadla mezinárodní zločinecký gang image not found

Včera v časných ranních hodinách olomoučtí kriminalisté zadrželi během bleskového zákroku tři cizince, kteří jsou důvodně podezřelí z toho, že se na území Rakouska dopouštěli krádeží luxusních aut.

V úterý 26.dubna před půlnocí dostali kriminalisté od rakouských kolegů informaci, že by přes naše území mělo projíždět ukradené luxusní motorové vozidlo. S ním měli zloději namířeno do Polska a mělo být doprovázeno ještě dalším vozidlem. Kriminalisté během krátké doby dokázali zmapovat aktuální pohyb obou vozidel a rychle přizpůsobili detailní plán taktiky celého zákroku. Jakmile obdrželi informaci, že vozidla míří po dálnici D46 směrem k obchvatu Olomouce, pohotově vytvořili zátaras z několika služebních vozidel a využili i zastavovacího pásu, který umístili na vozovku.

První vozidlo se jim podařilo zastavit jen pár hodin po obdržení prvotního poznatku, který odstartoval celou akci. Jednalo se o krycí vůz Kia Ceed, jehož řidič na výzvu k zastavení zareagoval, ale z vozidla nechtěl vystoupit. Zasahující policisté pohotovostního eskortního oddělení jej proto za použití donucovacích prostředků z vozu vytáhli a zadrželi, stejně jako jeho spolujezdce, který s policisty odmítal spolupracovat. V průběhu tohoto zákroku přijíždělo k místu také motorové vozidlo Mercedes Benz, jehož řidič zastavil a dal se na útěk. Během útěku odhazoval a ničil stopy a věci související s trestnou činností. Po pronásledování jej jeden z kriminalistů za použití varovných výstřelů zadržel.

Provedenou lustrací policisté zjistili, že podezřelými jsou tři cizinci (25, 32, 31). Následně bylo zjištěno, že muži působí v rámci organizované skupiny, která se zabývá krádežemi luxusních vozidel na zakázku. Ke krádeži vozidel využívala organizovaná skupina metody ,,keyless“. Jedná se o sofistikované zařízení, jehož princip spočívá v tom, že detekuje signál klíče, který zesílí a prodlouží jeho dosah, což umožní odemknutí a nastartování vozidla. Cizinci skončili ve vydávací vazbě, odkud budou na základ Evropského zatýkacího rozkazu předání do rukou rakouské policie.

Během bleskurychlé akce se kriminalisté spojili s rakouskými kolegy, kteří kontaktovali majitele vozu Mercedes Benz. Ten jim potvrdil, že mu automobil skutečně někdo odcizil. Způsobenou škodu předběžně vyčíslil na 1, 5 milionu korun.

 

(por. Bc. Petra Vaňharová)
 

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář