Voda z kohoutku pomůže Haity!

Voda z kohoutku pomůže Haity! image not found

Pokud pojedete do Olomouce, můžete i vy ve 12 kavárnách a restauracích přispět na pomoc obyvatelům Haiti.

Jedná se o tradiční kampaň Na zdraví Haiti, během které může každý z nás koupit u kávy či oběda kohoutkovou vodu a zaplatit za ni libovolnou částku. Akce se koná již šestý rok a pořádá ji Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Z výtěžku bude moci charita ošetřit na misi na Haiti až několik set potřebných.

Kampaň je letos podle zástupců charity potřebná i s ohledem na pandemii koronaviru, která zemi zasáhla obdobně jako mnoho dalších. „Země vyhlásila nouzový stav, má uzavřené hranice a přeshraniční doprava osob je omezena. Lidé mají zůstávat doma, nesdružovat se, dodržovat hygienická opatření. Velká část Haiťanů však nesleduje zprávy a v existenci neviditelného nepřítele nevěří,“ doplnila mluvčí ACHO Dagmar Jurčíková. I přes podporu vlády a mezivládních zdravotnických organizací je podle ní léků, zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek na Haiti nedostatek.

Zapojenými podniky letos jsou Bistrá kráva, Bistro & bar Konvikt, Café Jan, Café Na cucky, Café Restaurant Caesar, Café Trieste, Coffee Library, Dobrodruhá, Jazz Fresh Café, Kikafe, Na břehu Rhôny, Traffic Coffee a U Kristýna.

ACHO pomáhá na Haiti již od roku 2005. Jejím stěžejním projektem je Adopce na dálku, díky níž získávají ty nejchudší děti ve škole vzdělání, ale také jedno teplé jídlo denně. Haitským komunitám pracovníci ACHO zajišťují zdravotní prohlídky, pomáhají i materiálně například při katastrofách. Kampaň Na zdraví Haiti má za sebou již pět ročníků, dosud díky jejímu výtěžku ošetřili zdravotníci v odlehlých oblastech země přes tisícovku pacientů.

Akce startuje v olomouckých podnicích 1. srpna.

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář