Odběrová místa na testování Covid-19 v Olomouckém kraji upravují provoz

Odběrová místa na testování Covid-19 v Olomouckém kraji upravují provoz image not found

Odběrová místa se přesunula do areálů nemocnic, vzorky tak už zdravotníci neodebírají lidem na venkovních stanovištích.

Hlavním místem je nadále Fakultní nemocnice Olomouc. Stan je na parkovišti u budovy F, kde sídlí oddělení alergologie a klinické imunologie. Zde se také můžete nechat testovat jako samoplátce. Vyšetří zde pouze objednané přes webový formulář, pro samoplátce je vyhrazená provozní doba od 11:00 do 14:30. Situace je nyní klidná, proto je míst dostatek. Vyšetřeno je více než sto lidí denně. Kdyby se v našem kraji vyskytla nějaká větší ohniska, bude potřeba pružně reagovat na poptávku.

Další odběrové místo je i v šumperské nemocnici, u pavilonu P. Zde ale vyšetří je pacienty, kterým to doporučil lékař nebo krajská hygienická stanice, samoplátce zde nevyšetřují. Týdně zde vyšetří jen několik lidí. Stejně tak fungují i odběrová místa v nemocnicích Prostějov, Přerov, Šternberk a Jeseník. Provozní dobu mohou zájemci zjistit na stránkách www.krajpomaha.cz.

V květu bylo zrušeno odběrové místo v Litovli. Byla zřízena v březnu a jejím hlavním úkolem bylo urychlit testování obyvatel z Litovle a Uničova, která byla dva týdny uzavřena kvůli šíření koronaviru.

Nejvíce využito bylo odběrové místo ve FN, kde mají také nejdelší pracovní dobu a jsou zde nejpružnější. Na Přerovsku ale dle hygieniků není dostatečná kapacita odběrových míst, počet nakažených zde totiž narostl. „Existoval zde funkční systém, který se postupně rušil s tím, jak se situace uklidňuje, a je velmi těžké to zavádět znovu," řekla epidemioložka. Podle ní je důležité, aby odběrová místa reagovala pružně na aktuální poptávku. „Je důležité, abychom to dokázali rychle aktivovat, když to budeme potřebovat," doplnila Hanáková.
 
(olomouckdrbna.cz)
 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář