„Bezpečné prázdniny“

„Bezpečné prázdniny“ image not found

Policisté z Olomouckého kraje se o víkendu zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce.

Dopravní nehodovost totiž měla v minulých letech v prázdninovém období nepříznivý vývoj.

V rámci dopravní akce se téměř 200 policistů dopravní i pořádkové policie zaměřily zejména na dodržování stanovené rychlosti, způsobu jízdy a pravidel silničního provozu na
železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů i zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, kontrolu dokladů předepsaných pro řízení a provoz motorových vozidel a dodržování dalších obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.
Policisté během akce zkontrolovali přes 2400 vozidel. Ani tentokrát se akce neobešla bez přestupků, kterých bylo zjištěno přes 300. 91 řidičů nedodrželo předepsanou rychlost jízdy, 35 kontrolovaných vozidel bylo v nevyhovujícím technickém stavu. 10 řidičů usedlo za volant po předchozím požití alkoholických nápojů. U dalších 6ti řidičů policisté orientačním testem odhalili jejich ovlivnění jinou návykovou látkou. Ve 14ti případech policisté zjistili jízdu bez použití bezpečnostních pásů či zádržného systému. Další přestupky řidičů souvisely například s nepředložením dokladu o pojištění odpovědnosti či s jízdou vozidla na dálnici bez dálniční známky.
 

Celkově policisté za zjištěné prohřešky uložili 280 pokut a 20 řidičů se budou muset ze svého nezodpovědného jednání zodpovídat před příslušným správním orgánem. Ve 3 případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání u řidičů, kteří usedli za
volant i s platným zákazem řízením.

Prázdniny sice začínají, ale zdaleka ne pro policisty, se kterými se řidiči budou v rámci obdobných dopravně bezpečnostních akcí setkávat na silnicích na území celé České republiky i v průběhu následujících prázdninových měsíců.

(pčr)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář