Dnes je Škaredá středa!

Dnes je Škaredá středa! image not found

Škaredá středa je čtvrtým dnem Svatého týdne a své jméno získala v souvislosti s událostmi, které se udály s Ježíšem Kristem po jeho příjezdu do Jeruzaléma.

Ten den totiž Jidáš, jeden z 12ti učedníků, zradil Ježíše! Za 30 stříbrných jej prodal Ježíšovým nepřátelům. Podle legendy se na Ježíše škaredil a odtud pochází jméno tohoto dne. Peníze si ale zrádce Jidáš moc neužil, tížilo ho svědomí a hned po svém činu se oběsil.

A co by jste v tento den měli dodržovat? Hlavní je, aby jste se dneska nemračili a neškaredili, jinak vám to prý zůstane. Také by se měly vymést saze z komína, proto se škaredé středě také říká “Sazometná”. Další tradicí je pečení tzv. Jidášů. To je sladké medové pečivo, které je stočeno do smyčky. Ta připomíná Jidášovu zradu a smyčku na jeho oprátce. Jíst se ale můžou až k snídani na Zelený čtvrtek.

Lidé si ale Škaredou středu často pletou s Popelční středou! Popeleční středou začíná období 40denního půstu před Velikonocemi. Světí se popel ze spálených posvěcených kočiček z loňské Květné neděle a tímto popelem se pak věřící posypali nebo se jim udělal křížek na čelo.

(zdroj: ceskevelikonoce.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář