Dnes nás čeká změna času!

Dnes nás čeká změna času! image not found

V noci ze dneška na zítřek nastane změna času!

"Letní čas", který je pro nás vlastně nepřirozený, má ale neblahý vliv na naše zdraví. Může lidem způsobit oslabení imunity nebo dočasné poruchy spánku, dochází ke zvýšenému počtu mrtvic a prokazatelně také přibývá nehod a úrazů.

V roce 2018 bylo rozhodnuto, že střídání času bude zrušeno, má k tomu ale dojít až v roce 2021. Při současné pandemii koronaviru by přitom pomohlo, kdyby opatření již platilo od roku 2019, jak bylo původně plánováno. Všem by nám to pomohlo, aby se nám neoslabila imunita.

Rušit se bude letní čas, zimní čas bude zachován. Zlepšuje totiž kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost. Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.

Letní čas byl poprvé zaveden za první světové války v roce 1916. Jako první ho nařídilo Německo a Rakousko-Uhersko, jehož součástí byly i české země. Letní čas se v obou zemích uplatňoval do roku 1918. Znovu zaveden pak byl za druhé světové války, poté byl opět zrušen. K trvalejšímu zavedení letního času v tehdejším Československu došlo v roce 1979. Postupně se ustálilo pravidlo, kdy se letní čas zaváděl poslední březnový víkend v noci na neděli a končil poslední zářijový víkend. Od roku 1996 je pak letní čas o měsíc delší a trvá až do posledního víkendu v říjnu.

(zdroj: parlamentnilisty.cz)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář